W dniu 28.05.2024 r. w Kolonii Skrobów odbyło się szkolenie dla hodowców świń rasy puławskiej z woj. lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego. Organizatorem szkolenia była Sp. z o.o. POLSUS-AGRO i Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
Tematyka szkolenia:
- Racjonalne żywienie ludzi z uwzględnieniem wykorzystania regionalnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym produktów od świń rasy puławskiej i jaj kur zielononóżek – prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela
- Zmniejszenie zużycia leków przeciwbakteryjnych w produkcji i hodowli trzody chlewnej – dr n. wet. Piotr Kołodziejczyk
Zagadnienia:
- dlaczego należy obniżyć zużycie leków przeciwbakteryjnych w produkcji i hodowli trzody chlewnej;
- prawidłowe postępowanie z maciorą przed porodem zmniejsza prawdopodobieństwo leczenia zespołu MMA;
- prawidłowa obsługa prosiąt - może wykluczyć stosowanie leków u osesków;
- szczepienia ochronne warchlaków alternatywa dla leków przeciwbakteryjnych;
- kiedy i w jakich przypadkach stosować antybiotyk u chorej świni;
- praktyczne wskazówki jak ograniczać zużycie antybiotyków na przykładach gospodarstw uczestników szkolenia.
Nowe wymogi w Programie Ochrony Zasobów Genetycznych Świń Rasy Puławskiej, które muszą spełnić hodowcy oraz możliwości pozyskiwania knurków do stad hodowlanych przedstawiła Dyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej - Anna Hammermeister.
Propozycję w obrocie knurami rasy puławskiej między gospodarstwami hodującymi świnie tej rasy omówił Prezes POLSUS-Agro Sp. z o.o. - Adam Zboina.
Plany zakupowe wraz z działaniami promocyjnymi wspierającymi sprzedaż mięsa i wędlin ze świń rasy puławskiej w 2024 r. w sklepach AUCHAN Polska Sp. z o.o. przedstawił Kupiec Auchan - Kazimierz Kosiński i Marcin Miszczuk – specjalista ds. szkoleń.
W spotkaniu wzięli również udział przedstawiciele firm paszowych HL HAMBURGER LEISTUNGSFUTTER Polska Sp. z o.o. oraz ROLFARM, którzy zaprezentowali hodowcom swoją ofertę sprzedażową.
Wszyscy hodowcy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu.