W dniu 23 maja 2025 r. rozstrzygnięty został pierwszy Konkurs Wyrobów Mięsnych zorganizowany przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Konkurs obejmował cztery kategorie:
Nowość - produkty wprowadzone na rynek w ciągu ostatnich dwóch lat, wyróżniające się nowatorskim charakterem, wyjątkowym smakiem, wyglądem lub technologią produkcji.
Innowacja – produkty lub rozwiązania wnoszące nowoczesne podejście do procesu produkcji, logistyki lub sprzedaży wyrobów mięsnych.
Tradycja - produkty oparte na wieloletnich recepturach i tradycyjnych metodach wytwarzania, odzwierciedlające polskie dziedzictwo kulinarne.
Rasa Rodzima - działania na rzecz hodowli i popularyzacji rodzimych ras świń w Polsce.
Do oceny w konkursie zgłoszono 57 produktów. Zwycięskim produktom przyznana został znak Produkt Mięsny 2025.

Miło nam poinformować, że pierwszą nagrodę w kategorii Rasa Rodzima otrzymał ZM Mościbrody za Karczek z rasy puławskiej. Z ZM Mościbrody współpracuje wielu naszych hodowców puławiaka. Zwycięzcy gratulujemy!

Puławiak® - zastrzeżony słowny znak towarowy

Pierwsze miejsce w kategorii Rasa Rodzima dla ZM Mościbrody (zdjęcie udostępniono dzięki uprzejmości ZM Mościbrody).

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem