Hodowla świń puławskich to przede wszystkim zachowanie różnorodności jej zasobów genetycznych.
Podczas oceny świń gromadzone są informacje z zakresu użytkowości rozpłodowej (liczba prosiąt urodzonych, liczba prosiąt odchowanych, liczba sutków, wiek pierwszego oproszenia, okres międzymiotu) i użytkowości tucznej i rzeźnej (tempo wzrostu, grubość słoniny, wysokość oka polędwicy, zawartość mięsa w tuszy).
Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej świń przeprowadzana jest za życia zwierzęcia, przy zastosowaniu ultradźwiękowych aparatów PIGLOG 105. Świnie czystorasowe poddawane są również ocenie wartości hodowlanej (BLUP ZWH) szacowanej przez Instytut Zootechniki PIB w Balicach.
W pracach hodowlanych wykorzystywane są również wyniki poubojowej oceny tucznej i rzeźnej świń przeprowadzanej w Stacjach Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej podległych Instytutowi Zootechniki PIB w Balicach, gdzie określane są również podstawowe parametry jakości mięsa wieprzowego testowanych osobników.