Mięso wieprzowe jest bardzo ważnym i wartościowym składnikiem naszej diety. Stanowi źródło białka o wysokiej wartości biologicznej, zapewniającego prawidłowy rozwój i zdrowie organizmu. Dostarcza również bardzo ważnych składników odżywczych o wysokiej biodostępności i bioaktywności jak: żelazo hemowe, cynk, witaminy z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, B6 i B12).

Coraz częściej mówi się, że mięso może stanowić żywność funkcjonalną wynikającą m.in. z zawartości NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), niektórych mikro- i makroelementów bądź witamin. Polska jest krajem, który ma tradycje i możliwości produkcji mięsa wieprzowego oraz wędlin o wysokiej jakości. Jakość mięsa ocenia się, stosując metody sensoryczne. Mięso normalnej jakości cechuje się czerwoną lub jasno-czerwoną barwą. Posiada ono połysk, który nie jest kojarzony z dużym wyciekiem soku mięśniowego, ale jeśli wystąpi, to tylko w minimalnych w ilościach. Barwa jest trwała i nie podlega szybkiemu szarzeniu podczas kontaktu z powietrzem. Mięso ma charakterystyczny zapach, lekko kwaśny smak, a jego plastry zwięzłą teksturę. Z reguły jego przetłuszczenie jest małe. Mięso o takich wyróżnikach określane jest jako normalne i w anglojęzycznej literaturze nazywane skrótowo jako RFN od angielskich słów: Red (czerwone), Firm (zwarte, jędrne) i Normal (normalne). Okazuje się jednak, że jakość mięsa może być zróżnicowana, a wynika to przede wszystkim z czynników genetycznych i środowiskowych. W przypadku wieprzowiny, obok mięsa normalnej jakości (RFN), spotyka się mięso o obniżonej jakości. Chodzi tu głównie o mięso ze zmianami wywołanymi procesami, które mają miejsce albo na krótko przed ubojem lub bezpośrednio po nim, i które utrudniają uzyskanie wyrobów takich samych lub podobnych jak przy przetwarzaniu mięsa RFN. Spośród nich szczególną uwagę zwracają: mięso PSE (jasne, delikatne, cieknące), następnie mięso ASE (kwaśne, miękkie, cieknące) oraz mięso DFD (ciemne, twarde, suche).

logo rasa rodzima

Aktualnie utrzymywana w rasie puławskiej jakość mięsa jest gwarantem jej przetrwania w przyszłości, przede wszystkim poprzez wykorzystanie go do produkcji certyfikowanych produktów tradycyjnych. Najlepszą bowiem strategią, zapewniającą trwałość użytkowania rasy oraz zwiększenie opłacalności jej hodowli i przetwórstwa jest wypromowanie produktów pochodzących od niej z wykorzystaniem jednej marki. Marka ta powinna być rozpoznawana na rynku, a produkty nią oznaczone muszą uzyskiwać wyższą cenę. Proponowaną przez Instytut Zootechniki PIB marką dla wszystkich ras rodzimych jest certyfikat „Rasa Rodzima” oraz w przypadku rasy puławskiej jego odmiana z nazwą rasy „Świnia puławska”. Marka ta ma na celu promowanie na rynkach lokalnych produktu pochodzącego z polskiej rasy rodzimej objętej Programem Ochrony Zasobów Genetycznych, utrzymywanej w tradycyjnych systemach utrzymania i żywienia. Więcej informacji o certyfikacie Rasa Rodzima i certyfikacji na stronie Krajowej Sieci Bioróżnorodności. W serwisie znajduje się również aktualny wykaz hodowców i producentów, którzy posiadają certyfikat dający prawo do korzystania ze znaku jakości Rasa rodzima dla hodowli świń rasy puławskiej.

W dniu 28 maja 2009 roku świnia rasy puławskiej została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na taką listę wpisywany jest produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Ponadto, taki produkt powinien stanowić element tożsamości społeczności lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi. Jednym z głównych celów powstania tej listy jest promocja i rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami na terenie kraju, po to, aby następnie móc je skuteczniej promować także za granicą. Jest to więc kolejne, świetne narzędzie promocyjne dla producentów świń rasy puławskiej oraz przetwórców.

Produkt Polski logo

Świnie rasy puławskiej jako rdzenny produkt polski, może być oznakowany logo o tej samej nazwie – PRODUKT POLSKI. Jest to znak, stosowany dobrowolnie przez polskich producentów, którzy chcą wyróżnić na rynku swoje produkty. Warunkiem jest, aby zostały one wyprodukowane w Polsce, na bazie polskich surowców. Hodowcy i producenci świni puławskiej oraz przetwórcy mięsa pochodzącego ze świń tej rasy z powodzeniem mogą oznaczać swoje produkty takim logotypem.

logo PQS c10

Gwarancją uzyskania mięsa wieprzowego wolnego od wad jakości, a równocześnie o doskonałych walorach smakowo-zapachowych jest produkcja w systemach jakości żywności. Jest to tzw. sposób produkcji od pola do stołu, zgodny z przyjętymi w danym systemie wymogami i poświadczony certyfikatem. Takim systemem, dedykowanym wyłącznie wieprzowinie, jest system PQS (Pork Quality System), uznany przez ministra rolnictwa za w krajowy system jakości żywności. Jedną z ras świń wykorzystywanych do produkcji mięsa wysokiej jakości w PQS jest rasa puławska. Pork Quality System jest nowoczesnym, kompleksowym i zintegrowanym sposobem produkcji wieprzowiny kulinarnej o wysokiej jakości. Dzięki odpowiednio zaprojektowanemu procesowi produkcji jakość mięsa budowana jest w sposób naturalny w całym łańcuchu produkcyjnym (w gospodarstwie, zakładzie przetwórczym i dystrybucji), tworząc jego wartość dodaną w postaci ważnych parametrów jakości mięsa, zwiększających jego trwałość, przydatność kulinarną i przetwórczą oraz smakowitość i atrakcyjność dla konsumentów. Wieprzowina PQS charakteryzuje się prawidłową barwą (L*) i wodochłonnością (WHC) oraz optymalną zawartością tłuszczu śródmięśniowego (IMF). Dzięki tym parametrom mięso PQS: ma prawidłową, apetyczną różowo-czerwoną barwę, jest kruche, soczyste, bez nadmiernego wycieku soku mięśniowego i jest wolne od wad jakości. Mięso PQS ma powtarzalną jakość i znane pochodzenie – jest w pełni identyfikowalne, co dodatkowo zwiększa jego bezpieczeństwo w zakresie pochodzenia. Jest to mięso certyfikowane, dostępne w formie zapakowanej, oznakowane błękitnym logo systemu, dzięki czemu odbiorcy mają pewność, że kupują mięso wysokiej jakości, ze sprawdzonej produkcji.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem