Przepisy kulinarne

Składniki:
• 2 kg świeżego surowego boczku (nie może być wędzony!)
• 3-5 ząbków czosnku
• 3 łyżki vegety
• 1 szklanka mleka
• 1 pęczek natki pietruszki
• pieprz

Wykonanie:
Boczek mielimy w maszynce. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy i ucieramy z vegetą, dodajemy do zmielonego mięsa, dodajemy szklankę mleka, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wkładamy do wąskiej blaszki keksowej i całą blaszkę z masą mięsną owijamy szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. Boczek jest smaczny na ciepło i na zimno. Pieczeń jest ratunkiem jeśli kupimy tłusty tzw. przerośnięty boczek, który nie za bardzo nadaje się do pieczenia w jednym kawałku, gdyż wygląda nieapetycznie.

Składniki:
• 1 kg karkówki
• 1 kg cebuli (najlepiej cukrowej)
• 1 kg pieczarek
• 1 słoik ogórków konserwowych (1l)
• 1 szklanka łagodnego keczupu
• 1 szklanka soku z ogórków konserwowych
• sól
• pieprz
• olej do smażenia

Wykonanie:
Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry, posolić i popieprzyć, krótko obsmażyć na patelni z obu stron. Usmażone plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na patelni i wyłożyć na plastry karkówki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, poddusić na patelni aż odparuje z nich woda i wyłożyć na warstwę cebuli. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i wyłożyć na warstwę pieczarek. Dokładnie wymieszać szklankę łagodnego keczupu ze szklanką soku z ogórków i taką miksturą zalać ułożone w naczyniu produkty. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1,5 godziny

Składniki:
• 40 dag schabu
• 30 dag pieczarek
• 3 cebule
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka musztardy
• mąka
• pieprz
• sól
• papryka

Wykonanie:
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy. Mięso pokroić na plastry i bardzo cienko rozbić. Na mięsie układać wałeczki z nadzienia. Każdy plaster zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z ziemniakami i surówką.

Składniki:
• podgardle
• 2-3 jabłka
• 1-2 cebule
• majeranek
• sól

Wykonanie:
Dokładne oddzielić skórę od podgardla. Następnie pokroić cebulę w kostkę oraz jabłka w półksiężyce – usuwając gniazda nasienne, lecz nie obierając ich ze skórki. Skórka zabezpieczy jabłka przed rozpadnięciem podczas smażenia. Podgardle należy stopić w rondlu na wolnym ogniu, aż od momentu gdy skwarki zaczną się złocić, wtedy dodać pokrojoną cebulę, którą lekko podsmażamy. Pod koniec smażenia dodać jabłka. Ich zadaniem jest nadanie lekkiego posmaku i aromatu. Po chwili zdejmujemy rondel z ognia i usuwamy jabłka. Wytopiony smalec posolić i odstawić do wystygnięcia. Zanim smalec stężeje dodać do niego majeranek – przed dodaniem należy rozetrzeć go miedzy dłońmi, aby wydobyć z niego należyty aromat. Tak przygotowany smalec przelać do słoików i odstawić do stężenia w chłodne miejsce.

Składniki:
• 2 golonki
• 0,5 l jasnego piwa
• kilka ząbków czosnku
• włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
• sól
• pieprz
• tymianek
• majeranek
• tarty chrzan

Wykonanie:
Oczyszczone z pozostałości szczeciny golonki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Następnie golonki odłożyć do lodówki na około 30 minut. Przez kolejne 2 godziny golonki powinny moczyć się zalane piwem, po czym przez następne 2 godziny powinny gotować się na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodać marchew, pietruszkę, seler i kilka ząbków czosnku. Po ugotowaniu włożyć golonkę do nagrzanego piekarnika włączając opcję grillowania (w okresie wiosenno-letnim korzystamy z grilla ogrodowego). Przy przekręcaniu golonek należy pamiętać, aby używać do tego celu szczypiec. Nakłuwanie mięsa przy pomocy widelca lub szpikulca powoduje zbędny wyciek soku, co prowadzi do wysychania mięsa. Podpieczone golonki podawać z tartym chrzanem i oczywiście piwem.

Składniki:
• 30 dag mielonego mięsa z łopatki
• 1 jajo
• 10 dag bardzo drobno posiekanych orzeszków ziemnych
• 1 łyżeczka imbiru
• pieprz
• sól
• olej do smażenia

Wykonanie:
Do mięsa dodać jajo, połowę orzeszków i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę i formować nieduże kulki. Obtoczyć je w pozostałych orzeszkach, a następnie smażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
Podawać jako gorącą przekąskę.

Składniki:
• polędwiczka wieprzowa
• 20 suszonych śliwek bez pestek
• 8 łyżki brandy
• 4 łyżki wody
• 6 łyżek masła
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 120 ml śmietanki kremówki
• 6 łyżki posiekanego koperku
• sól
• pieprz

Wykonanie:
Do rondelka włożyć śliwki, wlać brandy i wodę. Całość gotować pod przykryciem przez 6 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni roztopić masło z olejem, dodać mięso i smażyć przez 2 - 3 minuty z każdej strony, aż będzie miękkie i delikatnie zrumienione. Do mięsa dodać śliwki wraz z syropem, zagotować, a następnie wlać śmietankę. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 - 3 minuty, następnie mięso wymieszać z koperkiem i gotować jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym al dente makaronem i gotowanymi warzywami.

Składniki:
• szynka wieprzowa bez kości
• żurawina
• cebula
• szklanka bulionu
• sól
• pieprz
• czosnek granulowany
• majeranek
• papryka ostra
• papryka słodka
• olej

Wykonanie:
Szynkę nakłuć przy pomocy długiego noża lub szpikulca i nadziewać żurawiną podobnie jak schab ze śliwką. Następnie z kilku łyżek oleju, soli, pieprzu, czosnku oraz papryki przygotować pastę, którą nacieramy szynkę i odstawiamy do lodówki, aby nabrała aromatu. Ułożoną w naczyniu żaroodpornym szynkę włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika. W między czasie przygotować zalewę z bulionu, pokrojonej w piórka cebuli, majeranku, czosnku oraz żurawiny (całość podgotowujemy w rondelku). Po około 40 minutach pieczenia należy zalać szynkę zalewą i pozostawić w piekarniku przez kolejnych 40 minut. W miedzy czasie dobrze jest polewać szynkę wytworzonym w czasie pieczenia sosem, aby mięso nie było zbyt wysuszone.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem