Składniki:
• 2 kg świeżego surowego boczku (nie może być wędzony!)
• 3-5 ząbków czosnku
• 3 łyżki vegety
• 1 szklanka mleka
• 1 pęczek natki pietruszki
• pieprz

Wykonanie:
Boczek mielimy w maszynce. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy i ucieramy z vegetą, dodajemy do zmielonego mięsa, dodajemy szklankę mleka, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wkładamy do wąskiej blaszki keksowej i całą blaszkę z masą mięsną owijamy szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. Boczek jest smaczny na ciepło i na zimno. Pieczeń jest ratunkiem jeśli kupimy tłusty tzw. przerośnięty boczek, który nie za bardzo nadaje się do pieczenia w jednym kawałku, gdyż wygląda nieapetycznie.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem