Składniki:
• 1 kg schabu
zalewa:
• 2 l wody
• 8-10 ząbków czosnku
• 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki majonezu
• 1 listek laurowy
• 1/3 szklanki soli

Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki zalewy w zimnej wodzie w garnku i włożyć do niej mięso. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie, a woda powinna być zimna. Stawiamy garnek na wolnym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zawrzenia gotujemy na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy razem z mięsem do całkowitego wystygnięcia (mięso stygnie w zalewie). Po wystygnięciu ponownie ustawiamy garnek na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Ponownie zestawiamy z ognia garnek z mięsem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (mięso stygnie w zalewie). Wyjmujemy mięso z wody i robimy pyszne kanapki z soczystą domową wędliną a´ la polędwica sopocka!
Sekretem sukcesu, czyli zachowania soczystości w schabie jest jego powolne gotowanie, częstym błędem jest gotowanie mięsa szybko na maksymalnie wysokim ogniu!

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem