Znakomite mięso z „puławiaka” to znakomite, zdrowe, swojskie wyroby nie tylko na święta.

Składniki:
• 10 kg mięsa (w proporcji: 1 łopatka, 1 podgardle lub tłuściejszy boczek ok. 2,5 kg)
• 13-15 dag soli w zależności od preferencji (proporcja 1,3-1,5 dag/kg mięsa)
• 5 dag białego pieprzu (proporcja 0,5 dag/kg mięsa)
• 10 ząbków czosnku
• około 20 m naturalnych jelit o średnicy do 3,5 cm
• ewentualnie 1 łyżka stołowa białej gorczycy

Wykonanie:
Mięso pozbawiamy błon, kroimy na kawałki, ważymy i solimy najlepiej jeszcze ciepłe. Mieszamy dokładnie, pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu (np. w lodówce).
Po tym czasie rozdzielamy mięso na chudsze i tłuściejsze kawałki. Następnie mielimy maszynką – tłuste na sitku o drobnych oczkach, chudsze z sitkiem o grubszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy pieprz i zblendowany czosnek i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej dobrze sklejonej masy. Tak przygotowane mięso jest gotowe do nadziewania za pomocą nadziewarki w przygotowane jelita odpowiednio wypłukane i namoczone.
Nadzianą kiełbasę wkładamy do wygrzanej wędzarki. Wędzimy drewnem częściowo przesuszonym z drzew liściastych (dąb/olcha/drzewa owocowe). Rodzaj drewna wpływa na kolor i częściowo smak kiełbasy. Wędzimy w temperaturze do 60°C sprawdzając manualnie poziom wędzenia. Zaleca się wędzenie ok. 8-10 godzin.
Tak zrobiona kiełbasa, z tak dobrego mięsa charakteryzuje się wspaniałym wyglądem, kruchością, znakomitym smakiem, walorami zdrowotnymi i łatwością przechowywania.
Tak uwędzoną kiełbasą delektujemy się w każdym dobrym towarzystwie. Smacznego!

Moje uwagi:
• Jeżeli kiełbasa robiona jest z uboju gospodarczego to wszystkie okrawki rozbiorowe jak najbardziej nadają jako składniki kiełbasy.
• Zamiast pieprzu białego można dodać pieprz czarny. Jednak jest on bardziej widoczny w kiełbasie.
• Podczas wędzenia ubędzie około 30% masy.
• Nie praktykuję parzenia po uwędzeniu.

Autor: Adam Zboina Prezes POLSUS-AGRO Sp. z o.o.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem