Znakomite mięso z „puławiaka” to znakomite, zdrowe, swojskie wyroby nie tylko na święta.

Składniki:
• 3,5 kg wkładu mięsnego (głowizna, golonka, trochę skórek, mięso od kości)
• 3 dag pieprzu czarnego mielonego
• 5 dag soli
• 2 dag gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Wszystkie wymienione składniki mięsne po rozbiorze wkładamy do naczyń i zalewamy roztworem wody z solą kamienną. Odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Następnie parzymy w temperaturze 95°C do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie obieramy i sortujemy. Tłuściejsze elementy przeznaczamy na kaszankę, a chude na salceson. Ładne kawałki mięsa ręcznie rozdrabniamy na mniejsze części, gorsze mielimy wraz z niewielką ilością ugotowanych skórek. Tak przygotowany wkład ważymy i odpowiednio doprawiamy. Wszystko delikatnie mieszamy i wkładamy do przygotowanego i oczyszczonego żołądka lub osłonki foliowej. Dolewamy rosół z gotowania głowizny. Zaszywamy lub zawiązujemy i parzymy w temperaturze 95°C. Naturalny salceson dłużej, w osłonkach foliowych krócej.

Autor: Adam Zboina Prezes POLSUS-AGRO Sp. z o.o.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem