Współpraca

Instytut Zootechniki PIB w Balicach koordynuje i realizuje Program ochrony zasobów genetycznych świń rasy puławskiej. Zajmuje się również szacowaniem wartości genetycznej zwierząt metodą BLUP.
Instytut Zootechniki prowadzi także ocenę poubojową świń w Stacjach Kontroli Użytkowości Trzody Chlewnej (SKURTCh) zlokalizowanych w Zakładach Doświadczalnych IZ PIB w Chorzelowie i w Pawłowicach. Ocena poubojowa w SKURTCh jest uzupełnieniem oceny użytkowości tucznej i rzeźnej prowadzonej przyżyciowo przez PZHiPTCh „POLSUS”. W Stacjach określane są również podstawowe parametry jakości mięsa wieprzowego testowanych osobników.

Hodowla świń rasy puławskiej jest ściśle związana z naukowcami UP w Lublinie. Rasa została wytworzona przez prof. Zdzisława Zabielskiego Kierownika Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt WSR w Lublinie. Kolejno naukowym i aplikacyjnym aspektem prac hodowlanych zajmowali się: prof. Jan Nozdryn-Płotnicki, prof. Zygmunt Surdacki, prof. Aleksander Walkiewicz, a 1999 roku prof. Marek Babicz.
Obecnie współpraca pomiędzy Zakładem Hodowli i Biotechologii Świń a PZHiPTCH „POLSUS” koncentruje się na uwidocznieniu specyficznych cech użytkowych tej rasy świń, pozwalających na jej szerokie wykorzystanie w produkcji wysokiej jakości wieprzowiny kulinarnej oraz wysokogatunkowych wędlin.
W ramach wspólnych działań prowadzone są również seminaria i warsztaty dla hodowców świń rasy puławskiej.

Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt z siedzibą w Łowiczu posiada stacje unasieniania loch (SUL), w których wykorzystuje się nowoczesne linie technologiczne do produkcji materiału biologicznego knurów wszystkich ras.
Nasienie knurów rasy puławskiej jest dostępne w SUL Kocierzowy w woj. łódzkim oraz SUL Ciechanów w woj. mazowieckim.

Spółka POLSUS-AGRO powstała z inicjatywy Prezydium Zarządu Głównego Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”. Jednym z celów Spółki jest prowadzenie działań marketingowych związanych z promocją świń rasy puławskiej oraz mięsa wieprzowego, a także pośredniczy w zakupie czystorasowych tuczników puławskich do zakładów mięsnych.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem