Składniki:
• szynka wieprzowa bez kości
• żurawina
• cebula
• szklanka bulionu
• sól
• pieprz
• czosnek granulowany
• majeranek
• papryka ostra
• papryka słodka
• olej

Wykonanie:
Szynkę nakłuć przy pomocy długiego noża lub szpikulca i nadziewać żurawiną podobnie jak schab ze śliwką. Następnie z kilku łyżek oleju, soli, pieprzu, czosnku oraz papryki przygotować pastę, którą nacieramy szynkę i odstawiamy do lodówki, aby nabrała aromatu. Ułożoną w naczyniu żaroodpornym szynkę włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika. W między czasie przygotować zalewę z bulionu, pokrojonej w piórka cebuli, majeranku, czosnku oraz żurawiny (całość podgotowujemy w rondelku). Po około 40 minutach pieczenia należy zalać szynkę zalewą i pozostawić w piekarniku przez kolejnych 40 minut. W miedzy czasie dobrze jest polewać szynkę wytworzonym w czasie pieczenia sosem, aby mięso nie było zbyt wysuszone.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem