Aktualności

W sobotę 17.02.2024 r. w sklepie sieci AUCHAN w Warszawie przy ul. Górczewskiej odbyła się promocja mięsa i wyrobów ze świń rasy puławskiej.

Celem promocji było przybliżenie prawie 100-letniej historii świń tej rasy oraz upowszechnienie wiedzy wśród konsumentów na temat walorów smakowych, kulinarnych i wartości odżywczych mięsa. Dostępne w sieci AUCHAN produkty ze świń rasy puławskiej: mięso surowe, mielone, szeroka gama wędlin oraz produkty garmażeryjne, tj. krokiety, pierogi i kotlety dostępne są w sprzedaży pod marką własną sieci AUCHAN „PEWNI DOBREGO”.  Kupując te produkty, konsumenci mogą być pewni polskiego pochodzenia mięsa oraz bezpiecznego sposobu produkcji. Promocja była wspierana degustacją nowych produktów wolno gotowanych ze świni puławskiej: gulaszu oraz szynki. W wydarzeniu udział wzięli hodowcy świń tej rasy z woj. lubelskiego i mazowieckiego oraz pracownicy Związku „POLSUS”.

W dniu 20.10.2023 r. w Kolonii Skrobów odbyło się szkolenie pt. „Efektywność żywienia świń rasy puławskiej paszami bez udziału GMO” skierowane do hodowców świń rasy puławskiej z woj. lubelskiego, mazowieckiego i kujawsko-pomorskiego. Organizatorem szkolenia była Spółka POLSUS-AGRO oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”. W spotkaniu wzięli również udział przedstawiciele firm współpracujących z POLSUS-AGRO Sp. z o.o. w zakresie sprzedaży tuczników świń puławskich.

14.09.2023 r. Instytut Zootechniki PIB wprowadził zmiany w Programie ochrony zasobów genetycznych świń rasy puławskiej.

W Programie m.in.:
- w zakresie oceny użytkowości tucznej i rzeźnej zmieniono sposób wyliczenia minimalnej liczby ocenionych przyżyciowo zwierząt w okresie rozliczeniowym;
- określono ilość knurów w stosunku do ilości loch w stadzie, do których można otrzymać dofinansowanie w ramach PS dla WPR na lata 2023-2027.

Zachęcamy do zapoznania się z całym dokumentem.

W dniu 26.08.2023 r. w Ostrówku odbyły się Dożynki Gminno – Parafilne.
To wyjątkowe Święto Plonów zgromadziło rolników, mieszkańców gminy i zaproszonych gości, którzy dziękowali za tegoroczne plony.
Symboliczny bochen chleba na ręce Wójta Gminy Tomasza Piecaka przekazali Starostowie Dożynek – Państwo Anna i Łukasz Niedziela.

Podczas uroczystości dożynkowych obchodzony był jubileusz 65-lecia działalności Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”. Z tej okazji członkowie Zarządu Głównego „POLSUS” Pan Adam Zboina oraz Pan Łukasz Niedziela uhonorowali medalami okolicznościowymi hodowców oraz przedstawicieli organizacji współpracujących na rzecz polskiej hodowli.

Dożynki to niezwykłe wydarzenie wieńczące ogromny trud włożony przez rolników podczas ostatnich żniw, podziękowanie za tegoroczne zbiory i jednocześnie prośba o pomyślność przyszłych.

Zgodnie z tradycją w dniu patrona parafii w Czemiernikach - Świętego Ludwika, 25 sierpnia odbyły się Dożynki Gminno – Parafialne, podczas których świętowali rolnicy z tego regionu oraz licznie przybyli goście i okoliczni mieszkańcy.
Barwny korowód, przepiękne wieńce dożynkowe oraz bochen chleba wypieczony z tegorocznego zboża to symbole dożynek.
Wśród lokalnych wystawców, stoisk z regionalnymi przysmakami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich, również Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” przedstawił swoją ofertę hodowlaną skierowaną do hodowców i producentów świń.

W dniu 13 czerwca br. w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja nt. „Rasa Puławska i jej potencjał perspektywą rozwoju dla małego przetwórstwa i handlu rolniczego”, zorganizowana przez Ośrodek Hodowli Zwierząt Zarodowych w Chodeczku Sp. z o.o. pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Partnerem konferencji był Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, a patronatem medialnym wydarzenie zostało objęte przez Top Agrar Polska.

link do artykułu

Źródło: www.kowr.gov.pl

W dniu 23.05.2023 r. w Kolonii Skrobów odbyło się szkolenie dla hodowców z woj. lubelskiego i mazowieckiego z zakresu dobrostanu świń.

Organizatorem szkolenia była Spółka POLSUS-AGRO przy współudziale PZHiPTCh „POLSUS”.

Szkolenie pt. „Dobrostan świń warunkiem osiągnięcia maksymalnych wyników produkcyjnych w chlewniach świń rasy puławskiej” przeprowadził dr n. wet. Piotr Kołodziejczyk. W swoim wykładzie przedstawił uczestnikom szkolenia:
• aktualne normy utrzymania świń,
• czynniki zmniejszające komfort bytowy świń,
• zasady bezstresowego przemieszczania świń,
• dodatkowe wymagania w zakresie dobrostanu w ramach Programu zasobów genetycznych świń rasy puławskiej,
• nowe normy dobrostanu pozwalające na dofinansowanie w ramach ekoschematu Dobrostan zwierząt.

Miło nam poinformować, że podczas uroczystych obchodów 70-lecia Wydziału Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, które odbyły się 18.05.2023 r. - dziekan wydziału Pani Prof. dr hab. Brygida Ślaska wręczyła dr inż. Zbigniewowi Bajdzie – wiceprezesowi POLSUS – AGRO Sp. z o.o. grawerton, który jest wyróżnieniem za 30-letnią współpracę z Wydziałem Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

W dniach 12-14 maja w Poznaniu odbyła się XXX Narodowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, podczas której zostali nagrodzeni hodowcy świń rasy puławskiej.

Odznakę honorową „Zasłużony dla rolnictwa”, Panu Łukaszowi Niedzieli, hodowcy świń puławskich z woj. lubelskiego wręczył Minister Rolnictwa Pan Lech Kołakowski.

Dyrektor Instytutu Zootechniki PIB Pan Krzysztof Duda uhonorował Pana Romana Grzywińskiego, hodowcę z woj. kujawsko-pomorskiego, za szczególne zasługi w ochronie świń rasy puławskiej.

Hodowcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

W sobotę, 11 marca br. hodowcy oraz pracownicy „POLSUS” wzięli udział w promocji mięsa i wędlin ze świni puławskiej.
Promocja odbyła się w dwóch sklepach AUCHAN – w Warszawie w Wola Parku przy ul. Górczewskiej oraz w Piasecznie.

Celem promocji mięsa i wyrobów ze świni puławskiej było szerzenie wiedzy wśród konsumentów nt. walorów smakowych, wartości odżywczych oraz budowanie patriotyzmu konsumenckiego.
Promocja wspierana była degustacją  grillowanej karkówki, boczku oraz białej kiełbasy.

Na przygotowanym stoisku pod marką PEWNI DOBREGO klienci zainteresowani zakupem mięsa lub wędlin mogli uzyskać informacje dotyczące żywienia, utrzymania czy pochodzenia tej rasy świń bezpośrednio od hodowców.

W Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w dniu 19.01.2023 r. odbyła się Naukowa Konferencja Pszczelarska „ NAUKA PRAKTYCE”.
Spółka POLSUS-AGRO była jednym ze sponsorów tego wydarzenia, w którym udział wzięli Prezes POLSUS-AGRO – Adam Zboina, Wiceprezes – Zbigniew Bajda oraz Przewodniczący Rady Nadzorczej – Łukasz Niedziela.
Podczas spotkania odbyła się degustacja wyrobów wędliniarskich z mięsa świń rasy puławskiej. To najstarsza polska rasa świń stanowiąca dziedzictwo kulturowe regionu lubelskiego oraz potencjał produkcyjny Lubelszczyzny.
Celem degustacji było przybliżenie prawie 100 letniej historii świń tej rasy oraz szerzenie wiedzy wśród uczestników konferencji na temat walorów smakowych, kulinarnych i wartości odżywczych mięsa uzyskanego z tej rasy świń.

Brak planu działalności rolnośrodowiskowej. Ubiegając się o płatność nie trzeba przygotowywać planu działalności rolnośrodowiskowej.

Zmiana podejścia do poziomu zobowiązania. Nie trzeba utrzymywać liczby zwierząt w pierwszego roku zobowiązania, np. w pierwszym roku jest 30 loch, w drugim roku 25 loch. Należy jednak pamiętać, że liczba zwierząt nie może być mniejsza niż minimalna, czyli 10 lub 15 w zależności od daty utworzenia stada.

Pomorsko – Kujawski Związek Hodowców Trzody Chlewnej wraz ze Spółką POLSUS – AGRO zorganizował spotkanie hodowców z Okręgu Północnego w Ostromecku 30 listopada 2022 r.

Hodowców oraz zaproszonych gości przywitał Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” Pan Andrzej Kabat.

W dniu 6.10.2022 r. w Kolonii Skrobów odbyła się narada robocza hodowców świń rasy puławskiej z województwa lubelskiego i mazowieckiego.

Organizatorem spotkania była Spółka POLSUS – Agro oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” i Regionalny Związek Hodowców i Użytkowników Świń Rasy Puławskiej „PUŁAWIAK”.

Naradę dotyczącą współpracy w zakresie sprzedaży tuczników do sieci AUCHAN Polska otworzył Adam Zboina – Prezes POLSUS – Agro Sp. z o.o, który podsumował skup świń rasy puławskiej za pośrednictwem spółki. Do Zakładów Mięsnych Łuków i Mościbrody w okresie od stycznia do września 2022 r. zostało sprzedanych w 4719 świń. Od czerwca br. do zakładu mięsnego w Łukowie zostało sprzedanych 37 loch. Powstały z nich pasztet i luncheon, które powiększył asortyment sprzedawanych produktów (wędliny, mięso surowe, mielone) w sieci sklepów Auchan Polska.

Przyglądamy się unikalnym dla Polski rasom trzody chlewnej. Idealnie, chociaż nie tylko, nadają się do przydomowych lub agroturystycznych gospodarstw. Charakteryzują się niezwykłymi cechami hodowlanymi i użytkowymi. Ich mięso jest cennym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego. Co sprawia, że różnią się od popularniejszych, komercyjnych ras?

Dlaczego rodzime rasy są cenne?

Niedawno opisywaliśmy lokalne rasy świń z całego świata, posiadające unikalne cechy i oferujące aromatyczne, bardzo smaczne mięso: Dziesięć niezwykłych ras świń idealnych na wolny wybieg. Dzisiaj przyglądamy się rodzimym rasom z Polski, również cennych pod względem hodowlanym, historycznym i kulinarnym. Należą do nich rasa puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra.

Link do pełnej wersji artykułu

Źródło: www.cenyrolnicze.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem