Znakomite mięso z „puławiaka” to znakomite, zdrowe, swojskie wyroby nie tylko na święta.

Składniki:
• łopatka
• podgardle lub tłusty boczek
• cebula
• kilka ząbków czosnku
• liście laurowe
• sól
• pieprz czarny
• pieprz ziołowy
• gałka muszkatołowa
• curry
• kminek
• suszona natka pietruszki
• żurawina

Wykonanie:
Łopatka oraz podgardle ewentualnie tłuściejszy boczek z „puławiaka” parzymy do miękkości z cebulą, kilkoma ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi. Mielimy. Do farszu dodajemy przyprawy wedle uznania (sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, curry, kminek, suszona natka pietruszki). Możemy dodać owoce żurawiny. Na dno foremek układamy plastry boczku „puławskiego”. Pieczemy. Z żurawiną smakuje znakomicie.

Autor: Adam Zboina Prezes POLSUS-AGRO Sp. z o.o.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem